25.11.2010

Markedsføring opp og ned i mente

Sitter i skrivende stund på skolen og har Mediekommunikasjon. Har fått i oppgave å leke PFU (Pressens faglige utvalg), og komme med en dom i en innklaget pressesak. For tiden driver vi med temaer som ytringsfrihet, journalistikk, lover og regler for god presseskikk, og markedsføringsloven.

Og akkurat dette har jo blåst opp til storm innad bloggverden. Flere toppbloggere blir hengt ut p.g.a. brudd på markedsføringsloven. Også er det jo sånn at om det blir snakket høyt om én blogger, begynner ballen å rulle. Jeg leser flere store blogger daglig, og dette temaet har virkelig vært i vinden den siste tiden.

Saken er at flere av disse bloggerne har jo bloggen som jobb, altså eneste inntekt. Og de tjener gode penger på den. De tjener penger på samarbeidspartnere, annonsører, og så videre. De blir sponset av en masse bedrifter, eksempelvis nettbutikker. Nettbutikkene betaler dem altså for omtale av produktene deres, enkelt og greit. (Bloggerne selv har skrevet at meningene deres ikke er til salgs likevel – noe som forhåpentligvis stemmer. Har du mange tusen sidevisninger daglig, har du STOR påvirkningskraft for publikumet ditt. Egentlig tjener de penger på folks tillit, noe som tilsier at de bør snakke sant…)

Det de får kjeft for nå, er at de ikke opplyser i innleggene sine om at produktene i innleggene deres er sponset. Mottar du gratis ting eller penger for å ”anmelde” produkter, skal det opplyses, derfor bryter bloggerne markedsføringsloven.

Også florerer det av innlegg som ”buhu, vi må få mer informasjon om hva som er lov og hva som ikke er lov”, ”var ikke klar over at jeg skulle opplyse om dette”, ”visste ikke at dette går i mot loven, og så videre”. ...Hm!

Jeg tenker nå at; når en har klart å gjøre bloggen sin om til et enmannsforetak, bør en kanskje være klar over hvilke retningslinjer en skal forholde deg til?

Oi, så saklig vi var nå da. Skriver egentlig dette innlegget å kunne bruke det om vi eventuelt får spørsmål om å vise til aktuelle saker innefor temaet vi driver med for tiden. For en ekstra stjerne i margen liksom. Haha. :-)

2 kommentarer:

  1. Markedsføring er et veldig spennende tema, det er så mye som går inn under det.
    Og så mange småting som den vanlige mann i gata ikke tenker over at det er markedsføring.
    Kos deg videre med oppgaven :)

    Klæmma Lill

    SvarSlett
  2. Kor du blir av frøken?

    SvarSlett